Meny for Sommerfest

Interiorfest collage 2Interiorfest 9Interiorfest collage 3Interiorfest collage4

Som dere sikkert fikk med dere, lagde jeg maten til interiørgjengen på United Bloggers, da Annette og Christian arrangerte hagefest på gården i Vestby. For at dere skal kunne kopiere maten, har jeg laget denne posten som inneholder alle rettene som ble servert den kvelden 🙂 Flere bilder kommer, men det er disse jeg rakk å knipse selv. Det forrige innlegget om festen ligger også ute her.

Håper dere blir inspirert og inviterer til en sommerfest eller to i løpet av sommeren. Mye kan gjøres på forhånd og begynn gjerne med dressinger og råvarer som dadler og spekeskinke dagen før festen 🙂 I tillegg kan kylling settes til marinering og kjøttbollene lages ferdig. Det eneste de trenger er et oppkok før servering.

De komplette oppskriftene under, gir mer enn nok mat til 15 personer.

Husk å følge meg på Instagram og Facebook for de nyeste oppdateringene 🙂 

Hovedretter:

Ceviche
Satayspyd med peanøttsaus
Kjøttboller i spicy salsa
Dadler med spekeskinke

Salater:

Helt gresk sirkelsalat
Hokkaidosalat med Byggryn
Saltbakt smaksfest med valnøttvinaigrette
Quinoasalat med avocado og honningristede mandler og kikerter

Tilbehør

Pesto
Hummus
Brødstenger med feta
Raita med mynte

Ceviche:
600 gram ren laksefilet (back loin)
2 ts salt
2 ts sukker
10 drag kvernet pepper
1 lime

1 ss rød chili, hakket
½ mango
½ dl olivenolje
2 avocado i terninger
1 agurk i terninger
1 dl grovhakket koriander

1.
Kutt alle grønnsaker i biter på 1×1 cm og sett kaldt. 30 minutter før servering, kutter du fiskebiter i samme størrelse og har i en bolle, sammen med limesaft, sukker og salt. Før servering, blandes fisk og grønnsaker og smakes til med olivenolje, koriander og mer krydder.

Satay Chicken
1 kg Kyllingfileter
Grillspyd i tre

Marinade:
1 dl soyasaus
1/2 bunt frisk koriander
1 fedd hvitløk
1-2 ss honning eller mangochutney
Salt og pepper

Sataysaus:
3  dl peanøtter
1/2 chili
1/2 bunt frisk koriander
2 ss soyasaus
1 ss sukker
1/2 ts spisskummen
1/2 lime (saften av denne)
2 hvitløksfedd
1 ts chili paste
400 ml kokosnøttmelk
1 ts fish sauce

1.
Finhakk peanøtter og kok dette opp sammen med kokosmelk og soyasaus. Smak deretter til med krydder, før blandingen kokes videre under omrøring i ca 10 minutter. Avkjøles. Juster krydder etter smak.

Kjøttboller i salsa
1.2 kg karbonadedeig
5 egg
5 ss potetmel
2 ts salt
2 ts raspet ingefør
1 1/2 finhakket chili
1/2 potte koriander finhakket
2 løk finhakket
4 fedd hvitløk
1 lime (saften av denne)
1 ss worchestire saus

1.
Bland alle ingrediensene godt i en kjøkkenmaskin, slik at deigen blir smidig. Stek en prøvekjøttbolle på stekepannen og smak til med mer krydder eller spe på med litt melk om du syns blandingen blir for sterk 🙂

Tomatsaus:

1 løk
2 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
700 gr hakkede tomater av god kvalitet (Feks Mutti)
2 ss worchestire sauce
4 ss balsamico
2 ss vinedikk
2 ss sukker
2 ss tomatpuré
1 ts pepper
1 1/2 ts salt
1/2 potte frisk timian
1/2 potte basilikum
1/3 potte oregano

1.
Surr hvitløk og løk i pannen, sammen med litt olivenolje og tilsett tomater. Tilsett deretter worchestire sauce, tomatpuré, balsamico, vineddik, sukker, salt og pepper. Kok i 15 minutter og tilsett friske krydderurter helt til slutt. Koker disse for lenge, vil de få en besk smak 🙂

interiorfest collage 6interiorfest collage 8

Dadler med spekeskinke
400 gram dadler
2 pakker spekeskinke

1.
Fjern steinene fra de ferske dadlene og surr spekeskinke rundt. Disse skal varmes i ovnen i 10 minutter på 200 grader, slik at spekeskinken blir litt crispy.

Salater:

Helt Gresk Sirkelsalat

4 bifftomater
2 modne avocadoer
3 pakker fersk mozarella
1 rødløk

+ Balsamico, salt og pepper

1.
Skjær tomater i skiver og del de deretter i to. På denne måten har de en rett kant, som de kan stå på i serveringsfatet. Det samme gjøres med avocado og mozarella. Rødløken kuttes i tynne  båter. Legg ingrediensene etter hverandre i en sirkel og drypp over balsamico, salt og pepper før servering.

Hokkaidosalat med Byggryn
3 dl byggryn
6 dl vann
1/2 ts salt
2 Flaskegresskar
2 ss olivenolje
1 boks kikerter
1 pakke grønnkål
Salt og pepper

Dressing:
2 dl søt sennep (bergbys)
4 ss balsamicoeddik
2 ts rødvinseddik
+ Fetaost og peanøtter til topping om ønskelig

1.
Kok byggryn, salt og vann i 15 minutter til vannet er fordampet. Sett ovnen på 200 grader, skrell flaskegresskarene og kutt i biter på 2×2 cm. Stekes på bakepapir, blandet med litt god olivenolje og salt i 25- 30 minutter.

2.
Bland dressingen og kutt opp fetaost og peanøtter. Bland sammen alle ingrediensene rett før servering. Denne retten er god både kald og som varm. Kan også tilsettes kylling om du ønsker mer substans.

Quinoasalat med honningristede mandler og kikerter
3 dl quinoa
2 bokser kikerter
1/2 dl honning
1 ts salt
2 ss olivenolje

2 dl mandler
1/2 dl honning
+ litt havsalt

2 store avocado
2 pakker kikerter
1 squash
+ litt sitron

1.
Kok quinoa som beskrevet på pakken. Sett ovnen på 200 grader og bland kikerter sammen med olje, honning og salt i en ildfast form. Stekes i 20  minutter med jevnlig omrøring. Hakk mandler og rist disse i en tørr stekepanne, før du blander i honning. Strø over litt havsalt og sett til avkjøling. Bland alle ingrediensene i en bolle, bland i litt sitronsaft og topp med honningristede nøtter.

Saltbakt smaksfest med valnøttvinaigrette (potetsalat)
800 gram små poteter
2 rødløk
300 gram gode cherrytomater
1/2 dl Olivenolje
1 1/2 ss Havsalt
3 ts Pepper

Dressing:
4 finhakkede hvitløksfedd
1 ts salt
3 dl Bergbys sennep
3 ss rødvinseddikseddik
1/2 dl olivenolje
1 kopp ristede valnøtter
1/2 potte basilikum

1.

Skru ovnen din på 275 grader varmluft og legg bakepapir på en plate. Kutt gjerne potetene i to, selv om de er små, slik at du korter ned steketiden. Skjær tomatene i to og kutt løken i store båter. Strø over godt med grovkornet salt og pepper. Hell deretter over olje, slik at saltet henger på potetene og grønnsakene. Stek i 40 minutter og vend om underveis. Følg med på at potetene ikke brennes og at steketiden kan variere ut i fra størrelsen på potetene.

2.
Bland deretter dressingen og vend denne i potetbåtene. Rist hakkede valnøtter i en tørr panne og grovhakk basilikum som has på før servering.

Tilbehør:

Pesto
2 potter basilikum
1 dl olivenolje
70 gram pinjekjerner
20 gram parmesanost
litt sitronsaft
1/2 ts salt

1.
Kjør alle ingrediensene i en stavmikser, eller grovhakk med en mortel for litt grovere konsistens. Smak til med ekstra krydder.

Hummus:
2 bokser kikerter
3 ss knuste sesamfrø/tahini
1 chili
sitron
olivenolje

1.
Kjør sesamfrø i en stavmikser, sammen med litt sitronsaft og olivenolje, slik at det blir til en paste. Eventuelt kan ferdig tahini brukes. Tilsett deretter kikerter og chili og kjør blandingen til en jevn masse. Smak til med mer sitron, chili og krydder.

Brødstenger:
8-9 dl hvetemel
9 -10 ss smør
1 ts salt
1 ss sukker
2 ss rapsolje
1,7 dl kaldt vann
100 gr fetaost
1/4 bunt frisk timian
1/4 bunt frisk basilikum
1 fedd hvitløk

Topping:
1/3 dl olivenolje
Grovkornet salt

1.
Kjør smør og hvetemel sammen til en smuldrete masse, før du tilsetter de våte ingrediensene og krydder. Deigen skal ha ca samme konsistens som trolldeig. Trill ut lange pølser, mens du har biter av fetaost på kjøkkenbenken som jobbes lett inn i deigen. Pensles med olivenolje og drysses med litt havsalt, før det stekes i 200 grader i 30 minutter.

Raita med mynte
4 dl gresk youghurt (10 % fett)
1/2 potte frisk mynte
1-2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 hvitløksfedd
+ salt og pepper

1.
Bland alle ingrediensene og tilsett friske krydderurter. Smak til med litt salt og pepper.