Det beste og verste med bransjen

Tanker, Det beste og verste, Tanker om den kreative bransjen, Karriere, Prestasjonsjag, karrierevei, yrkesvalg, trine midtun klisjéhjemmet, klisjéhjemmet, cecilie melli, trines matblogg

Det beste og verste med bransjen

Snart er det to år siden jeg startet på HR og Personalledelse på Markedshøyskolen – og like etter droppet ut. Jeg husker tvilen i meg da vi satt med den første gruppeoppgaven. Jeg likte miljøet, energien og menneskene, men driven var ikke der. Kreativiteten manglet.

Jeg lå på sofaen, stirret i taket og følte behovet for en kreativ plattform. HTML, mobilbilder og noen måneder senere, var Klisjéhjemmet på beina og jeg var glad for valget om å skifte retning. Tvilen på om jeg gjorde det riktige, har meldt seg mange ganger. Jeg vet fortsatt ikke helt hva jeg holder på med eller konkret hva jeg vil.  Likevel vet jeg at det er i den kreative bransjen jeg hører hjemme.

Skal jeg si deg hvorfor?

Bransjen er brutal, men fantastisk.

Den er full av kontraster – hele tiden, og det er noe som driver meg. Folk leverer med hele seg og tingene som gjøres blir så personlig. Det er harde albuer over alt og selvtilliten når bunn-nivå til tider. Men med tiden, lærer man å seg se på det med skråblikk og le litt av de som baner seg vei med å belage seg på alle andre.

For i all konkurransen, finnes også verdens mest fantastiske mennesker. De som heier, støtter, anbefaler og nærmest kan le og gråte sammen med deg. Å få treffe mennesker som har gjort noe annerledes og som skaper noe, er det som får meg til å jobbe videre – hver eneste dag.

Tanker, Det beste og verste, Tanker om den kreative bransjen, Karriere, Prestasjonsjag, karrierevei, yrkesvalg, trine midtun klisjéhjemmet, klisjéhjemmet, cecilie melli, trines matblogg

Bransjen er hard å hevde seg i – det er heller ingen garantier. Likevel er det også stor takhøyde og plass til alle. Har du lyst til å gjøre alt? Gjør alt. Har du lyst til å skifte retning? Gjør det også. Det er lurt å ha mottoet på at man lærer noe av det uansett.

Jeg har truffet mange som sier at veien blir til mens man går. Ikke minst at det er vanskelig å definere hva de skal bli når de blir voksne, selv om de er voksne for lengst. Det syns jeg også.

Jeg har pratet med mennesker som er utrolig dyktige på det de gjør. Alt fra stylister, lampedesigere, klesdesignere, ballettdansere, skuespillere og sangere. Mennesker med kreative eller utøvende yrker. Folk med studielån opp etter ørene innenfor økonomi, som bare måtte satse på fotografering og er på sitt tyvende år i bransjen… Det bare ble sånn.

Tanker, Det beste og verste, Tanker om den kreative bransjen, Karriere, Prestasjonsjag, karrierevei, yrkesvalg, trine midtun klisjéhjemmet, klisjéhjemmet, cecilie melli, trines matblogg

Å omgi seg med folk som tør, får meg til å tørre også. Det å se og høre på disse menneskene, får livet til å føles mer som en lek – enn et rotterace, selv om bransjen og livet faktisk er det til tider.

Jeg tenker i blant på en lærer jeg hadde i ungdomsårene. Han jeg hadde lært mye av og som jeg trodde klarte å se mellom linjene på hva blogg og et kreativt yrke kunne være og inneholde. Der tok jeg feil. Han sa rett ut, at det var fjåsete av meg å begynne med blogg. Interiør, mat, styling, innholdsproduksjon eller bokutgivelser. Temaer som en blogg kan bevege seg rundt. Overfladisk, platt og nærmest unødvendig. Jeg følte meg dum og lite intelligent der jeg sto.

Men vet du hva? Jeg har lært så mye på disse årene. Så mye om meg selv, om andre, om fag og om verdier. Det vil ikke si at menneskene i den “overfladiske” bransjen ikke bryr seg om historie eller verdenspolitikk. Tvert i mot. Om vi burde velge det som yrkesvei, hele gjengen, er noe annet.

Tanker, Det beste og verste, Tanker om den kreative bransjen, Karriere, Prestasjonsjag, karrierevei, yrkesvalg, trine midtun klisjéhjemmet, klisjéhjemmet, cecilie melli, trines matblogg

Selvfølgelig betyr ikke interiør noe når katastrofer inntreffer. Likevel skaper kunst og ulike håndverk glede for mange. Det gir pusterom og avbrekk. Hadde ikke Cecilie Melli sydd sine første kjoler og tatt steget helt ut, ville ikke utallige bruder fått oppleve hennes design og håndverk på kroppen. Hadde ikke Trine gjort oppskriftene sine til allemannseie, ville vi kanskje ikke hatt så mange hobbykokker her i Norge. De inspirerer på hver sin måte og må være der for mangfoldet.

Hvor det blir av meg, det vet jeg ikke. Det har vært en flott reise uansett og det håper jeg den fortsatt kommer til å være. Om jeg noen gang kan kalle meg for noe, aner jeg ikke. En ting er hvertfall sikkert, å være flue på veggen i denne bransjen, har jeg lyst til å være lenge.

Tanker, Det beste og verste, Tanker om den kreative bransjen, Karriere, Prestasjonsjag, karrierevei, yrkesvalg, trine midtun klisjéhjemmet, klisjéhjemmet, cecilie melli, trines matblogg

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *