Den lille, store saltprodusenten

IMG_7583Untitled-28

Helt siden jeg begynte å lage mat, har denne hvite boksen vært et innslag på kjøkkenbenken hjemme hos mine foreldre. De små hvite saltkrystallene som ser ut som pyramider, laget nesten av naturen selv, med hjelp av en liten fabrikk utenfor London.

Forrige uke tok jeg turen til Mathallen for å høre historien bak den lille saltprodusenten, som produserer salt på den gamle måten, og sender boksene ut til over 40 land på verdensbasis. Hele 60 % av produksjonen fra de litt over 20 ansatte, sendes ut av landegrensene og i mai skal jeg ned til den fabrikken og få sett på hele produksjonen. Jeg gleder meg veldig og dere skal selvfølgelig få lære litt mer om salt dere også!

Likevel fikk de oppmøtte på Mathallen en liten og nyttig innføring i saltfaget, av Lise Von Krogh, som også er blogger på United Bloggers. Hun er ikke flyttet over til plattformen enda, men jeg gleder meg veldig til hun kommer over med all kunnskapen som hun har. Vi fikk høre på et foredrag som også tok for seg de negative bivirkningene som som et for høyt saltinntak kan ha på helsen, og da med et økt fokus på ferdigprodusert mat og skjulte salttilsetninger.

Hun fortalte at vi nordmenn ofte trekker på skuldrene når vi får beskjed om å kutte på saltet. Men fra hvor da? Hennes oppfordring var å kutte ferdig og halvfabrikata, og lage mer mat fra bunnen. Å faktisk se og føle saltet som vi putter i maten, gir oss økt kontroll på det totale saltinntaket. Vi skal ha salt og det er livsviktig, fordi det blant annet bidrar til at næringsopptaket i kroppen vår, men inntaket skal ikke overstige 1 ts bordsalt om dagen. Om du bruker Maldonsalt eller havsalt, kan du bruke opptil 2 ts om dagen.

Noe av det interessante med foredraget var informasjonen vi fikk om havsalt i forhold til bordsalt. Havsaltet har både et høyre innhold av mineraler og Jod i forhold til vanlig bordsalt, noe som er en positiv fordel i mine øyne.

Et spørsmål som Lise belyste, var det mange står ovenfor i butikken. Hva er forskjellen på salt med og uten Jod? Jod er et mineral som ble tilsatt i salt på en tid der mange fikk mangelsykdommen Struma. Løsningen på dette problemet ble å tilsette Jod i noe som alle brukte i hverdagen og salt ble derfor løsningen. Nå er ikke dette like aktuelt som tidligere, men Lise fortalte at Jodinnholdet hos befolkningen har vist seg å være lavere enn tidligere antatt. Nå tilsettes blant annet Jod i dyrefór og vi får også i oss dette gjennom å spise fisk 🙂

På eventet på Mathallen fikk vi servert deilige retter fra Det Norske Kokkelandslaget, som viste oss hvor mye salt har å si for maten. Vi hadde også en dessert med saltdryss og fikk virkelig en smaksrik start på dagen. Ikke minst fikk vi prøve et Maldonsalt med røyket finish, som jeg virkelig anbefaler til kjøtt og fisk. Det burde prøves om dere finner det i butikkhyllene 🙂

Nå gleder jeg meg veldig til turen og i morgen skal jeg legge ut en liten deilig sak, som dere kan toppe med litt havsalt 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *